Choď na obsah Choď na menu
Reklama
Reklama
 


Vaše postrehy

23. 1. 2012

Znovu som sa rozhodol spustiť diskusiu ,lebo téma je aktualna...nízky stav hladiny vo VN Domaša..dúfam,že sa diskusia nebude uberať formou konfrontácia ale že budeme diskutovať k aktuálnemu dianiu na Domaši ale aj SRZ ako takého...

 

Petrov zdar !!

 
Reklama

Náhľad fotografií zo zložky Domaša

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

- PRI UDICIACH -

(lovčik, 26. 1. 2014 8:11)

... myslim si, že čím Ďalej od udíc, Tým menej chytia .... a viac ostane ostatným :-)))

- To im treba len poďakovať, že zakrmia a idu het ... či

Re: - PRI UDICIACH -

(oko, 26. 1. 2014 12:03)

Domašovské spôsoby lovu sú následovne, CHAP, to je len pár jednotlivcov, ktorí milujú samotný lov, lov na kolíček, to sa praktizuje po 24 hodine, keď platí zákaz do štvrtej hodiny ráno, lov dravca na chránenu plosku pásavu, to je domašovská špecialita, a lov na viac udíc je tiež bežny spôsob, hlavne na menej navštevovaných a aj kontrolovaných miesta s postavenou budou,ale aj bez nej, privlastňovanie si nemierečných ryb a nosením ich vo vedierkach do rôzných skrýš, takže keď to zhrniem, tak platí - chytaj, aby ťa nechytili, môžte ma doplniť, ak som nespomenul všetky neduhy.

Re: Re: - PRI UDICIACH -

(oko, 27. 1. 2014 11:09)

Už samotný výmysel priposluchov a pohybových senzorov navádza rybára na porušovanie disciplíny a drobnejších priestupkov, to je fakt, ale ako ďalej? Nemyslím si, že zákazy a nedokonalé predpisy niečo vyriešia a tak stále plati, že je to len na nás, ako sa s tým vysporiadame a ako sa budeme jeden k druhému správať.

Re: Re: Re: - PRI UDICIACH -

(Leden, 30. 1. 2014 9:50)

V prvom rade z toho netreba robiť velku vedu. Porušovanie discipliny, hmm ako na vojenčine. Každý by len prikazoval, zakazoval, nakazoval a postihoval. Si uvedomme že veľa rybarov si chce pri vode aj oddýchnuť a teraz čo ked zaspi pri udiciach ? Abo odskoči za kamaratami? Už je kriminálnik ? Alebo nastrahove rybky? Nezmysel. Preto by si to mali v prvom rade uvedomiť ti čo kontrolujú a nech sa nehrajú na GESTAPAKOV. Veľa z nich asi mala ťažké detstvo alebo na nich vplyva terajša doba. žiadna ucta, pochopenie a tolerancia. A potom kde je Slovensko...

Re: Re: Re: Re: - PRI UDICIACH -

(oko, 31. 1. 2014 13:54)

Súhlas leden

Re: Re: Re: - PRI UDICIACH -

(jan, 5. 6. 2016 15:45)

ja som vcera dostal zapis od rybarsjej straze na domasi dobra ,,lebo som si nevsimol a nechtiac som lovyl na privlac,,dosla rybarska straz,,a ja nevedomky ,,som lovil ale hned som som vytiahol a odstrihol som privlac ako ma upozornili,,,som rybarom ani nie rok ,,tak neviem a nechapem preco niekto starsi a skusenejsi ,,a hlavne znaly zakony a predpisy najpr neupovedomy neznaleho v zakone ale hned vam napary zapis ..??????????????,to je ludske jednanie ,,pocitam ze dokoncim ten rok rybolovu ,,a viac v zivote nebudem takemuto statu prispievat na rybolov ,,,a mali by sa aj ostatny zamyslet nad tym a urobyt to iste ,,aby sa kompetentny poucili a tie nezmyselne zakony nepisali ,,lebo ssa tu nejedna o vrazdy ludi ,,ale o lov ryb,,,hamba ,,hamba ,,,,zaplatit 135 euro za listok ,,a tak sa jedna z ludmi???to akoze sme co ,,zabijaci ,,talibanu???????????????

Re: - PRI UDICIACH -

(starešina, 26. 1. 2014 17:50)

Tu ide o chytane na rybku, na zubaca. Plosky je dosť vela, až je premnožena. Ale vyvezeme a večer zas stahovať? a o 4. zas vyvezť a fuka jak besne a je tma ! Abo ked je podmierečny ta ho pust nech zdehne vo vode - šak to nenormalne, ne? Ta jak a v každej budi kopa ryboch sa strati. tAm je pes zakopani ! Abo dakedy človek rad že daco chyci hoc aj uhra ta ho pustim bo hajeni ? a som nechitil tri roky ta ne. abo kapre neidu tri tyžne a ked konečne chytim das 5 ta to vela - ne ešči malo! Ta ja ne som tam každi den jak tote v budoch. V chatoch i budkoch. na to treba se zamerac abo ich zburac a budze ! Musim vzať bo bi som bul glupi. Hlopi bi mi netak povedali co som- ja za rok mam 16 kapre i dajake zubačiky. Ked beru i ja berem. A ani šťuki nit take dvacec roky dozadu buli. lem male pulno. končim bo som lačny dajaki. oZvem sa daskedi

Domaša ma odtok 5,5 m3/s

(lovčík, 28. 3. 2015 11:00)

A vody bude zas málo, snehu niet a pršať už brutálne nebude či

Domaša plná vody

(lovčík, 7. 3. 2015 14:57)

Krásny deň, krásny pohľad na plnú "zakormovanu! Domašu !

Domaša naša - dokedy

(lovčík, 7. 2. 2015 9:35)

Nový záujemca o kúpu sa nádeja na nad 51% podiel ... Korzaár :-)))

non stop

(lovčík, 28. 1. 2015 18:54)

diskusia

Re: non stop

(lovčík, 1. 2. 2015 9:17)

o tom je rybárska rovnica tyjainybezviny

AKO BUDE ...

(lovčík, 30. 11. 2014 13:14)

Tak a prisla zmena!!!
najdôležitejšie výsledky dnešného XI. snemu SRZ
prezident SRZ
p. Boroš - 129 hlasov
p. Pätoprstý - 112 hlasov
tajomnik SRZ
p. Javor - 125 hlasov
p. Kohút - 114 hlasov

Dobra rada - porybného :-)))

(lovčík, 17. 11. 2014 10:39)

Všetko ... pre rybára 2015 na Domaši ...

http://podhajska-rk.szm.com/consilium/rada.html

Dobra rada a TAJOMSTVO PRÍPRAVY - porybného

(lovčík, 17. 11. 2014 10:32)

TAJOMSTVO PRÍPRAVY

• Tajomstvo prípravy je v zachovaní proporcie prísad, v množstve rýb a kvalite vody.

Zemiaky, krúpy, hríby slanina, sadlo, vňať, kečup, majonéza, smotana, dusené mäso z konzervy, zahusťovadlá a sušené ovocie sa pridávajú do rybacej polievky, ktoré nemajú žiadny vzťah k uche.

Solenie - Ťažko povedať presne, množstvo soli záleží od počtu rýb, Keď boli ryby v rôsole, solíme menej. Lepšie je ale do uchy použiť čerstvé ryby. Je užitočné (nezaškodí) pridať vzduchové mechúre veľkých rýb a plátky tuku z vnútorností, vtedy bude ucha zvlášť silná s mastnými okami veľkosti 20 centovky.

Existuje pravidlo
- Keď sa varí veľká ryba, uchunemiešame lyžičkou, lebo sa ryba rozdrobí.
- Aby ryby neprihoreli, kotlík čas od času pootáčame a pritom len trochu potrasieme, vtedy všetky kúsky veľkých rýb zostanú celé.

Uvarenú rybu z vývaru vyberiemekým je ešte horúci, vložíme do čistej nádoby a zakryjeme pokrievkou (keď ju necháme v kotlíku, vývar zabelie a samotná ryba napučí) do kotlíka pridáme soľ a porciu (druhú, tretiu) rýb a zároveň korenie (k poslednej porcii rýb).

Keď sa ukáže presolená rozpustite v nej trochu cukru a keď horká od rozliatej žlče, vložte do vriacej uchy na niekoľko minút drevný uhlík. Keď kotlík zložíme z ohňa, je potrebné zabaliť ho do deky a nechať postáť 10-15 minút. Dobrá ucha je horúca, nie je zlá aj keď trochu vychladne.


♦ ♦ ♦


Na doplnenie, čo sa nesmie robiť pri príprave uchy

• Ucha sa nesmie miešať. Ryba si musí zachovať reprezentačný tvar.

• Pri varení sa nesmie dolievať voda. Keď je kotlík plný a ryba sa bude rozvárať, odlejte nadbytočnú vodu do misky. Trochu neskôr keď sa voda vyvarí nalejte vodu naspäť. Je nutné nechať uchu zovrieť.
• V dobrej uche bude výborný vývar aj bez vedľajšej pomoci (rôzne chuťové kocky).
• Objem uchy sa nesmie zväčšovať kašami a prídavkami, inak získame rybaciu polievku.
• Nesmú sa pridávať pochutiny meniace vôňu alebo chuť uchy. Napr. v jednej oblasti do uchy pridávajú biele hríby, Hríbová polievka je chutná, ale prečo je tam ryba?.
• Žiadne zvrátenosti s uchou. Podstrkávanie hláv,pridávanie vodky – to všetko je len šou. Ucha nepotrebuje prítomnosť vodky,
• Pri naberaní uchy sa nesmie brať z dna alebo ju miešať. Nech zostane na dne to, čo onedlho skončí v tanieri.
• Pri príprave trojitej uchy na rozdiel od jednoduchej sa robia dve prípravné dávky. Štvoritá ucha sa nerobí, pretože sa získa veľa odpadkov ryby a ucha začína horknúť. Treba upozorniť, že na trojitú (dvojitú) uchu sa má ryba vypitvať a poumývať čo možno najpozornejšie. Je lepšie pripraviť jednoduchú ako pokaziť trojitú.

Dobra rada od - porybného

(lovčík, 17. 11. 2014 10:16)

AKO URČIŤ ČI SA RYBA STAČILA POKAZIŤ

Základné príznaky čerstvej ryby – mäso je pevné, tuhé (po stlačení prstom sa nevytvorí preliačenina, jamka sa rýchlo stratí, má jasne červené žiabre, vypuklé priezračné oči, hladké a priezračné šupiny pevne priliehajú ku koži. Kosti sú pevne uchytené vo svalovine a dajú sa ťažko odstrániť. Hodená do vody sa potápa. Pach je rybí.

Ryba nevhodná na použitie má matný vyblednutý povrch, šupiny sú nepriliehavé, oči zakalené a vpadnuté. Mäso je mäkké a pod tlakom sa ľahko preborí, brucho je naduté, kosti sa ľahko uvoľňujú, zápach je nepríjemný až hnilobný.

Doma je nevyhnutné dokončiť opracovanie úlovku – vyumývať všetku krv z brušnej dutiny, zbaviť rybu zostávajúcich šupín, dobre umyť a vysušiť utierkou alebo papierom.

Koža rýb sa obyčajne nesťahuje, iba v prípade keď je ryba staršia (vekom) Medzi uvoľnenú kožu (narezaním oddelenú od svaloviny) a mäso sunieme nôž (prst) a rezaním (tlakom do strán a dopredu) smerom od hlavy k chvostu oddelíme kožu od mäsa.
Z úhora sťahujeme kožu vždy. Zavesíme ho za hlavu, kožu pod prsnými plutvami dookola narežeme, zachytíme do plátna a stiahneme.

Rybu čistíme rôznym spôsobom v závislosti od je druhu a jedlo, ktoré sa chystáte pripraviť.

Najskôr treba odstrániť všetky plutvy, okrem chvostovej.
Aby sa šupiny pri čistení nerozletovali a nepadali do iných surovín, rybu nakrátko vložíme do studenej vody.
Na čistenie rýb s menšími šupinami postačí kovový uzáver z minerálky na drevenej paličke.
Z mrazenej ryby sa šupiny dávajú dolu veľmi ľahko od chvosta k hlave. Ryby s drobnými šupinami pevne priliehajúcim k telu na niekoľko sekúnd ponoríme do vriacej vody, lieňa, makrelu, na 25-30 sekúnd, ostrieža na 2-3 sekundy, kambalu len obariť (obliať vriacou vodou) (pozn. patrí k druhu rýb s ploským telom uspôsobeným k životu na dne, ktorý má oči na pravej alebo ľavej strane tela, kambala má oči na ľavej strane).

Ryba sa dobre čistí, keď ju mierne potrieme octom a necháme nejaký čas postáť.

Šupiny dávame dolu smerom od chvosta, nie dolu telom, ale mierne krížom, rybu pritom nastláčame aby sme nerozmliaždili žlčník.

Aby sa ryba pri čistení nekĺzla, je dobré prsty vtlačiť do soli.

Hlava sa neoddeľuje vo všetkých prípadoch, napr. pri malých sladkovodných rybách – karas, ostriež, hrebenačky, červenice – je hlava malá, sú v nej chutné chrupavkovité časti dávajúce rybacej polievke vôňu, vylučujú šťavu pri pečení atď.
Hlava zubáča alebo chrupavkovitej ryby sa používa v rybích polievkach. Hlava morskej ryby sa spravidla oddeľuje po obryse žiabrových oblúkov. Chvostová kosť sa presekne.

Vyčistená čerstvá ryba sa dá uchovať niekoľko dní v chladničke pri teplote 4-5 stupňov C, uložená v nádobe trochu osolená a prikrytá čistým vlhkým plátnom.
Tiež sa dá uchovať v pijavom papieri, predtým napusteným silným roztokom soli a vysušený. Rybu zabalenú v papieri obalíme suchou látkou.

Keď chceme ulovenú rybu uchovať týždeň a viac, dáme ju do vrecka a odložíme do mraziaceho boxu. Je dobré rybu ponechať deň-dva v chladničke, až potom ju dať do mrazničky – nebude páchnuť bahnom.

Dobra rada nad - porybného kontrola :-)))

(lovčík, 17. 11. 2014 10:06)

CHYTILI STE RYBU A ČO ĎALEJ

Mnohí začínajúci rybári sa pýtajú ako správne spracovať chytenú rybu, ako ju dopraviť domov sviežu, ako ju správne uložiť v chladničke... Predkladám niekoľko rád.

V chladnom období roka je možné rybu očistiť od šupín a vypitvať po skončení lovu. V lete hneď po ulovení, pokiaľ pravda ryby nedávame do sieťky. Zvlášť sa to vzťahuje k lososovitým a sihovitým rybám. Šupiny, vnútornosti a žiabre treba zakopať.

Živú rybu položíme na tvrdý podklad bruchom dolu a úderom do hlavy ju omráčime (malým rybám len silno stlačte hlavu). Ostrým nožom urobíme za hlavou rez, ktorým oddelíme miechu od mozgu.
Úhora zabijeme tak, že ho uchopíme za hlavu a chvost (v rukaviciach s drsným povrchom, rukami obalenými pieskom,....) a chrbtom dolu ho hodíme o zem, alebo ho uspíme hladkaním po „brušnej“ časti tela. Potom za hlavou urobíme rez a necháme vykrvácať.

Z usmrtenej ryby odstránime šupiny. Najľahšie sa odstraňujú hneď po usmrtení, škrabaním tupou hranou noža, škrabkou alebo najlepšie (špeciálnym) nožom (nôž s pevným alebo pilkovitým (na rajčiny) ostrím ) smerom od chvosta k hlave, režeme celé pláty šupín. Malé ryby len uchopíme do ruky a pretrieme suchou utierkou.

Pred vypitvaním ryby urobte malý priečny rez medzi hlavou a prsnými plutvami a potom pozdĺžnym rezom cez brucho rozreže po análny otvor. Keď čistíte rybu od chvosta k hlave je nebezpečie rozrezania (otvorenia) a zašpinenia brušnej dutiny obsahom čriev.

Po vybratí vnútorností (vsunutím ruky medzi vnútornosti a telo smerom od chvosta), treba odstrániť všetko „tmavomodré“ čo sa nachádza pod chrbtovou kosťou a vyzerá ako krv (jedná sa o ľadvinu, ktorá podlieha skaze prvá, vyškriabeme ju nožom, malou kefkou alebo nechtom bez narušenia svaloviny ryby). Z vnútorností použijeme len mliečie, ikry a pečeň. Žlč nachádzajúcu sa na pečeni opatrne odstránime (malá žlč – ryba nehladuje, veľká žlč – ryba má málo potravy, žlč sa nevylučuje).

Skôr ako položíte rybu do košíka vytrite brušnú dutinu do sucha, vyplňte ju papierom alebo vetvičkou ihličnatého porastu.

V letnej páľave dno košíka vyložíme žihľavou (nie čerstvo natrhanou, ale zvädnutou) a priamo na výstelku ukladáme ryby. Je dobré natlačiť žihľavu do vyčistených žiabrových dutín. V žiadnom prípade neuchovávajte zabitú rybu vo vode. Za niekoľko hodín sa pokazí.

Keď nie je po ruke žihľava, postupujte takto: vyčistite rybu, odstráňte žiabre, usušte na slnku (nie dlhšie ako 10 minút), osoľte a potom zabaľte do plátenka, Na prepravu úlovku z rybačky nepoužívajte nepriedušné obaly. Ryba sa v nich rýchlo zaparí a rýchlo sa kazí. Je dobré si zaobstarať špeciálny košík.

HOSPODÁR INFORMUJE

(lovčík, 17. 11. 2014 8:56)

Porybný neinformuje lebo nemá ako :-((( nemá - asistentku.

chytá sa niečo?

(filip, 2. 11. 2014 9:58)

??? bolo už jesenné zarybnenie, čo dravce?

Re: chytá sa niečo?

(lovčík, 9. 11. 2014 9:41)

Áno, zarybnenie je v plnom nasadení a dominantná ryba v roku 2O15 sa stáva udajne sumec, že kvôli zahraničným návštevám a turizmu ...


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

následující »